Kategóriák
Kiemelt termékek

Gyémánt

A töltekezés köve

Hozzárendelhető:

Csakra: minden csakra

Nyugati csillagjegy: Kos, Bika, Oroszlán, Bak

Kínai csillagjegy: Sárkány, Kígyó, Majom, Bivaly

Elem: föld (némi víz)

Szín: színtelen, szürke, kékes, zöldes, sárgás, rózsaszín, átlátszótól az átlátszatlanig.

Mineralógia: a gyémántok peridot és eklogit- kőzetekben jönnek létre, kb. 150-200 km mélységben. Az ott uralkodó, kereken 40000 atmoszféra nyomás és 2000 Celziusz fokot is meghaladó hőség hatására a szén hexagonális elrendezésű grafitból villámgyorsan átváltozik gyémánttá. Az így létrejött új ásványt aztán vulkánkitörések juttatják a felszínre mindössze néhány óra alatt, amikor a felszínre törő láva egész kőzetdarabokat szakít ki a talajból és visz magával fölfelé. Így alakul ki a vulkánkürtő láva- és kőzetkeverékében a kimberlit- és a lamprolit- kőzet: ezekből kerülhetnek aztán tényleges kifejtésre a gyémántok. A gyémánt akár abszolut tiszta is lehet (amennyiben kizárólag szenet tartalmaz), nagyon erős a fénytörése és messze a legkeményebb ásvány mindközül. Más elemeknek már a legminimálisabb jelenléte is elszínezheti. A nitrogén például sárgára és zöldre, az alumínium, az oxigén, a magnézium, a vas és a bór kékre, a mangán pedig rózsaszínre.

Mitológia: a gyémánt elnevezés a görög "adamas" = "legyőzhetetlen" szóra vezethető vissza- és ez a fogalom is hatja át a gyémánt mitológiájának teljes egészét. Számos kultúrában a Vénusszal hozták összefüggésbe, úgy tartották. megszabadítja az embert a démoni befolyásoktól, Jelképezte emellett az igazságosságot és az erényességet is, valamint a középkorban az erőt, a bátorságot, és a sebezhetetlenséget. Figyelmeztette hordozóját a fenyegető veszélyekre, valamint elősegítette a jellem és a személyiség általános nemesedését. Aki azonban rablás vagy jogtalanság útján jutott hozzá, arra a jelek szerint balszerencsét hozott, amint ezt a legnagyobb és leghíresebb gyémánt története is szemlélteti. Mindmáig tartja magát továbbá az a hagyomány is, miszerint a gyémánt meggyógyítja a szellemi és az idegi betegségeket is.

Sajátosságai: a gyémánt roppant drága, nyerskőként nagyon nehéz hozzájutni. Megmunkált kőként briliánsnak nevezik, de hívják a drágakövek királynéjának is. Ez a legkeményebb drágakő, emellett pedig a legnagyobb gyógyerővel bír.

Gyógyhatás: a hegyikristályhoz hasonlóan igen széles  alkalmazási területet tudhat magáénak. A testet, a lelket és a szellemet egyaránt tisztítja. Használata megakadályozza a lerakódások (beleértve a vese- és az epekövet is) és a blokádok kialakulását, s a már meglévőket pedig megszűnteti. Még az érelmeszesedésben vagy feledékenységben szenvedő idős emberek számára is új életminőséget hozhat. Szívroham után segítheti a regenerációt. Különleges hatással van az agy működésére. Javítja a tudatosságot, az akaratot, a koncentrációt, és a mozgáskoordinációt. Használója számára ismeretlen betegség a depresszió és a félelem. Erősíti az önbecsülést is.

Gyógyítóásvány © 2014